Milieu0000.0011

 

 Literatuur

 

 2011

- Ven, Huub van de, "Hitte en hoosbuien. Klimaatverandering treft ook erfgoed". In: Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2011 [jrg 3] - nr 2, blz. 16-17

 2024

- Abels, Romana, "EU krijgt wet om op te treden tegen goedkope, door kinderen gemaakte kleding niet rond". In: Trouw, 29-02-2014, blz. 4 (Al jaren proberen de Europese Commissie en het Europees Parlement greep te krijgen op de misstanden in de productieketen van onder meer kleding. Het gaat niet alleen om kinderarbeid, ook onaanvaardbare werkomstandigheden waarin met name vrouwen gedwongen worden te werken. Doortoe is een wet ontworpen die bedrijven verplicht om na te gaan of dergelijk toestanden voorkomen in de productie van datgene dat zij verkopen. "Voor kwesties als uitbuiting, slavernij en milieuvervuiling zouden ze in de toekomst ook verantwoordelijk zijn als die bij een onderaannemer plaats zouden vinden."
In december was er een akkoord met de lidstaten bereikt. Na die 'handdruk' leek de zaak rond. Maar nu krabbelen Italië, Frankrijk en Duitsland terug. Het is uitzonderlijk dat een Europees wetsvoorstel in deze fase nog sneuvelt. De Europese verkiezingen komen eraan, maar het milieu en sociale aspecten lijken steeds minder belangrijk. Wel mooie woorden, maar toch: "Regeringsleiders luisteren liever naar bedrijven dan naar hun kiezers.")

- Vandoorne, Sarah, "Milieuschade modebranche ongekend hoog". In: Trouw, 04-03-2024, blz. 1 (Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het milieu van de huidige handel in kleding. Zo blijkt dat in Europa van teruggestuurde, online bestelde kleding een derde wordt vernietigd. Van alle kleding wordt 4 tot 9 % verbrand. Bij 9 % gaat het om 594.000 ton kleding, zeg maar 3,4 miljard T-shirts, hetgeen maximaal 5,6 miljoen ton CO2 oplevert. De Europese Commissie werkt aan een verbod op het vernietigen van kleding. Daavoor is het nodig dat merken transparant zijn over hun voorraden, maar die houden ze liever geheim. Het gaat daarbij om iedereen die op de Europese markt verkoopt. Verwacht wordt dat deze regels in 2026 ingaan.